За нас

1. Защо решихте да създадете този магазин?

Боби: С Руми сме мечтали този магазин много дълго време. Всяка сама за себе си. В един момент пътищата ни се срещнаха и решихме да го направим заедно. Имаме уникално съвпадение на идеите и на цялата концепция.

Руми: Мечтаех за място с чиста храна, където клиентите са ни приятели и вместо да им продаваме, водим човешки разговор. С Боби много ни се получават такива разговори. Страхотно е да споделиш идея и да видиш в очите на събеседника си разбиране и ентусиазъм. В Боби видях идеалист и мечтател, с който трептим на една вълна. Много естествено ни се получава да работим заедно.

2. Кое ви отличава от останалите био магазини?

Боби: Работим с почти всички био производители и био вносители в България, като подбираме наистина качествените продукти.

Отделно готвим винаги обедно меню и произвеждаме наистина здравословни торти без глутен и без захар по наши автентични рецепти.

По желание на клиента можем да подготвим индивидуално меню, като спазваме лекарски или диетични препоръки.

Руми: В нашия магазин не всеки био продукт може да влезе. Например има продукти с био глюкозофруктозен сироп, но ние смятаме, че даже и био това не е добра съставка на храната. Четем етикета на всяка храна и ако издържи критериите ни за състав, само тогава влиза в магазина. Искаме хората да знаят, че при нас всичко е проверено.

3. Как подбирате кои продукти да заредите?

Боби: Следим първо за съдържанието на етикета. За нас е важно да няма скрито съдържание на соя, царевица, соев лецитин, глюкозофруктозен сироп, хидрогинирани мазнии и т.н. списъкът е наистина дълъг. След това проверяваме качеството. Като това се случва почти на 100% лично от нас двете и едва на трето място идват финансовите условия. Обикновенно всички търговци, първо проверяват финансовия елемент и тогава преценяват дали има търсене. След което зареждат продукта. При нас в подбора има други елементи. Тези които са важни за нас и тези, които не бихме пристъпили, ако избираме храната за себе си и/или за семейството си.

Много малка част от продуктите зареждаме по търсене на клиента.

Руми: Лично тестваме продуктите или получаваме препоръка от приятели, които са доволни. Проверяваме етикетите за скрити подводни камъни и ако всичко със състава е по нашите критерии, продуктът влиза в магазина.

4. Само био продукти ли предлагате във вашия магазин?

Боби: Не само. Това което гледаме на първо място е храната да е в максимално естествен вид, т.е. да не е силно преработена и да е максимално близка до естествения си вид. При нас няма да срещнете рафинирани безглутенови продукти например, с каквито пазарът вече е залят.

Руми: Важен е произходът на храната. Избираме производители, които вярват в идеята за чиста храна и това не винаги са био сертифицирани фирми. Има малки ферми, които не могат да си позволят био сертификацията, но продуктите им са чисти, без консерванти и произведени по традиционна за България технология или начин на отглеждане. За нас по-важен е духа на закона, а не буквата на закона.

5. Имате ли продукти за диабетици?

Боби: Разбира се. Голяма част от нещата, които предлагаме са подходящи и за диабетици. Имаме широк профил от храни и добавки. Това, което няма да откриете при нас, обаче са синтетичните подсладители – често препоръчвани от лекарите. И това е така, защото ние не вярваме в тяхната полезност, а и защото вярваме, и сме виждали не веднъж как диабет от тип 2 можа да бъде овладян напълно с правилна диета, физическа активност и без изкуствени подсладители и хранителни добавки за контрол на кръвната захар.

Руми: Сред нашите клиенти има много лекари и се радваме, че техните пациенти стават наши клиенти. Хубаво е, когато лекарите виждат, че храната е превенция и лекарство.

6. Кои са вашите клиенти?

Боби: Ние много си обичаме клиентите. Те са винаги усмихнати, интелигентни, ерудурани. В работата си често се случва да научаваме по нещо и от тях, макар, че и двете с Руми следим всички здравни тенденции и научни изследвания.

Руми: В магазина идват хора от всякакви възрасти от малки деца до пенсионери. Обединява ги желанието им да се хранят добре и да се информират за произхода и качеството на храните. Харесва ни да си комуникираме с тях и да обменяме идеи и рецепти.

7. Доставяте ли торти и обедно меню до адрес?

Боби: За сега работим с куриерски фирми и с Foodpanda. Обедно меню доставяме само с Foodpanda. Предстои да разширим мрежата за доставки, но ни е необходимо още малко време.

Руми: Често ни питат кога ще отворим магазин в Париж, Лондон и др., но за сега сме само в София 🙂 Много е хубаво да има желаещи от цял свят за доставка. За сега доставяме само в района около магазина.

8. Кое ви мотивира да продължавате да го развивате?

Боби: Усмивките на клиентите 🙂 И обратната връзка, която имаме от тях, че наистина има необходимост от такъв магазин, който акцентира на качеството и на отношението към клиента. Разбира се, не можем да отречем, че срещаме много трудности, но клиентите ни мотивират да продължаваме да повишаваме стандарта на магазина ни.

Руми: Здравето! Храната е превенция и залог за здраве. Когато клиент сподели, че от както се храни при нас ноктите му се чупят по-малко, или косата му вече не пада или че има повече енергия, все едно ни зарежда с гориво да продължим идеята Здраве.