Често задавани въпроси

Как да поръчам?

Изберете желаните продукти, като използвате търсачката – сивата лента горе под менютата.

Когато харесате продукт, натиснете върху червения бутон КУПИ и по този начин избраният от Вас продукт се добавя в количката.

След като сте избрали всички желани продукти, огледайте съдържанието на количката (отиди на КОЛИЧКА) и финализирайте поръчката, като натиснете бутона ПРОДЪЛЖИ С ПОРЪЧКАТА.

Отваря се страница, където трябва да въведете контактни данни. Ако срещате затруднения, моля, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 554 661.

Внимание! Тук е моментът да ни оставите съобщение, ако имате някаква по-специални изисквания относно заявката, като използвате полето БЕЛЕЖКИ КЪМ ПОРЪЧКАТА.

След като се уверите, че сте попълнили коректно всички данни и сте добавили всички желани продукти, можете да финализирате поръчката, като натиснете червения бутон ПОРЪЧВАНЕ.

Внимание! Задължително трябва да получите имейл, че сте направили поръчка! Ако в пощенската Ви кутия няма имейл за потвърждение, моля, проверете в спам папката. Ако и там няма нищо, вероятно не сте успели да финализирате поръчката. Затова проверете съдържанието на кошницата си отново. Ако срещнете някакви затруднения, моля, свържете се с нас на телефон 0887 554 661 за съдействие.

Как обработваме заявките?

Имате възможност да направите Вашата поръчка 24 часа в денонощието в удобно за Вас време. Ние обработваме всички заявки в рамките на следващия работен ден.

Например:

  • заявки, пристигнали събота и неделя, се обработват и изпълняват в понеделник или в първия работен ден в случаите, когато понеделник е официален почивен ден. Обработена в понеделник поръчка, пристига при Вас във вторник.
  • заявки, пристигнали след 10 часа сутринта в понеделник, се изпълняват във вторник или първия работен ден, ако вторник е официален почивен ден. Това означава, че ще получите пратката в сряда, ако вторник е работен ден.

Важно! Винаги очаквайте обаждане от нас за потвърждение на поръчката. Обажданията се извършват в момента, в който Вашата заявка е обработена, приключена и предстои изпращане. Можете да очаквате доставката на следващия работен ден (или в събота до обяд) след потвърждение на поръчката по телефон.

 

Доставка

Доставките извършваме с куриерска фирма „Рапидо“. Очаквайте доставка на Вашите заявки на следващия работен ден след потвърждение на заявката Ви по телефона (очаквайте обаждане от нашия екип).

За заявки, потвърдени в петък, можете да очаквате доставка в събота до обяд, ако Ви е удобно.

Ако желаете да доставим Вашата пратка до офис на куриер, моля, изберете най-удобния за Вас офис на „Рапидо“ или „Спиди“. По този начин ще получите пратката в удобно за Вас време.

 

Начини на плащане

 

Можете да платите Вашите поръчки по банков път или с наложен платеж при доставка:

Банковата ни сметка е

Банка: Райфайзен Банк

IBAN: BG03RZBB91551007014733

BIC: RZBBBGSF

Получател Румитнес ООД

 

Очаквайте скоро и възможност за онлайн плащане (с кредитна или дебитна карта).

Отказ от поръчка

Ако решите, че не желаете да изпълним Вашата поръчка, моля, изпратете ни имейл на magazin@rumitness.com.

Също така можете да откажете поръчката при обаждането за потвърждение от наша страна.

Ако все пак решите да откажете поръчката, след като сте я потвърдили и тя Ви е била изпратена, имате това право по закон. В този случай транспортните разходи за връщане на пратката до нас са за Ваша сметка.

Не забравяйте, че ние разчитаме на Вашата коректност, така както вие разчитате на нашия професионализъм! Благодарим Ви за разбирането!

Искам да променя адреса за доставка

Имате тази възможност, като отбележите коректните данни в профила си.

Ако сте пропуснали този момент, можете да смените адреса за доставка в момента, в който се обадим за потвърждение на поръчката Ви.

Ако все пак Ви изникне нещо непредвидено и се наложи промяна на адреса за доставка, след като заявката Ви вече е обработена от нас и е предадена на куриер, можете да уговорите промяната на адреса за доставка с куриера.

Помнете, че имате право на едно безплатно пренасочване на доставката, т.е. промяна на адреса за доставка, ПРИ ВСЕКИ КУРИЕР. Неудобството в случая е, че ще трябва да изчакате един работен ден, за да получите поръчката си.

Внимание! Ако сте поръчали малотрайни продукти от сайта ни, нито ние, нито куриерът носи отговорност за тяхното разваляне, в случай че сте пренасочили поръчката или не сте я потърсили навреме, ако доставката е била до офис на „Рапидо“ или „Спиди“.